Leer mij de Langstraat kennen

Slider Hotspots en Routes

Hotspots

Hotspots zijn interessante punten waar iets te zien, te doen of te beleven valt. De Hotspots zijn verdeeld over de hele regio en zijn aan elkaar gekoppeld in de vorm van een route. Een leerzame regionale route, een route die genoeg ruimte biedt om af te stappen voor een hapje, drankje of leuke activiteit.

De Langstraatspoorlijn

Over deze voormalige spoorlijn (in 1972 pas definitief opgeheven) fietsen, brommen en hardlopen nu dagelijks vele mensen. Met een lengte van 46 kilometer legde deze spoorlijn de verbinding tussen Geertruidenberg tot aan ’s-Hertogenbosch en tussenliggende dorpen, steden zoals Waspik, Waalwijk, Drunen en Vlijmen. Tegenwoordig kun je nog een groot deel afleggen. Fietsen over deze kaarsrechte lijn is een bijzondere ervaring. De lijn voert je langs oude spoor- en wachthuisjes, spoorseinen, gezellige cafeetjes en vooral door mooie natuurstukken. Natuurgebied De Moerputten in Vlijmen, het Halvezolenpark in Waalwijk en natuurgebied De Langstraat zijn ware hotspots. Lees meer in de App over de relatie tot de ooit zo rijke schoen- en lederindustrie in De Langstraat.

Fabrieken, molens en arbeiderswoninkjes

Hoewel er veel verdwenen is, zijn er nog voldoende panden in de regio die de moeite waard zijn om te stoppen. Achter al deze gevels zit namelijk een bijzonder verhaal, die je meer leren over de regio. Ooit geweten bijvoorbeeld dat diverse molens hier naast graan ook voor de schoen- en lederindustrie werden ingezet? Begin 20e eeuw in De Langstraat zelfs Wereldtentoonstellingen werden gehouden, die maar liefst tientuizenden bezoekers trokken?! T.N.O. tot 1997 in het gebied aanwezig was om de kwaliteit van de producten tot een hoger niveau te tillen? En dat bekende bedrijven als VanHaren en Greven schoenen hier met vele anderen hun oorsprong kennen? Laat je verrassen!

Wil je een overzicht van alle Hotspots? Download de complete route ‘Leer mij de Langstraat kennen’.

Meer activiteiten, evenementen en overnachtingsplekken in De Langstraat?
Ben je op zoek naar meer activiteiten of evenementen in De Langstraat? Neem dan eens een kijkje op www.hbtheusden.nl, www.uitinwaalwijk.nl of www.vvvkaatsheuvel.nl of www.verrassend-dongen.nl .